İzmir Körfezi’nde son teknolojiyle üretilmiş hızlı ve konforlu gemilerle yolcu taşımacılığını hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi için Özata Tersanecilik’in Yalova’daki tersanesinde 15 katamaran türü gemi yapılıyor. Gemilerin gövdesi, geleceğin teknoloji olarak gösterilen karbon kompozit malzemeden üretiliyor. Sektör temsilcileri, gemiler için karbon kompozit malzemenin tercih edilmesini, Türk denizciliğinin yeni bir segmentte dünyaya hizmet verebilmesi adına önemli bir karar olarak değerlendiriyor. Yaklaşık 6 ay sonra teslim edilmesi planlanan ilk gemi gövde imalatı tamamlandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, denizcilik sektörünün temsilcileri ve İzmirli basın mensuplarıyla birlikte Yalova’ya giderek üretimin gerçekleştiği Özata Tersaneleri’nde gövdesi tamamlanan gemiyi inceledi.
Bu gemilerin imalatıyla Türkiye gemiciliğinin büyük bir adım attığını kaydeden Kocaoğlu: “Başlangıçta ihaleye çıkarken yüklenici firma bulamadık. Sonra Özdemir Bey teklif verdi. Bu gemilerin imalatı ile Türkiye tersaneciliği büyük bir sıçrama yaşayacak. Mutlaka katma değer yaratarak ve tasarruf ederek ülkemizi hakettiği yere getireceğiz. Bu yatırım sadece 15 gemiden ibaret değil, sektöre ufuk açacak yönleri var. Gemilerimizin Körfez’e bir an önce renk katmasını diliyorum” dedi.
Özata Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven ise havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzeme ile yapılan dünyadaki en büyük yolcu gemilerinin İzmir için üretildiğini söyledi. Ataseven, belediyenin bu yatırımının dünya denizcilik sektörünün de gözünü Yalova’ya çevirmesini sağladığını belirterek, “Gemiler dünya çapında ilgi uyandırdı. Geçen ay Norveç’te gerçekleşen dünyanın en büyük denizcilik fuarında en çok ilgi çeken ürünün inşa etmekte olduğumuz katamaran gemiler olduğunu bire bir yaşayarak gözlemledik. Bu yolu bize açan başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanım olmak üzere, projenin yaratılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım” diye konuştu. Ataseven, Azerbaycanlı yatırımcıların da yeni gemileri için karbon-kompozit teknolojisini incelemek üzere Yalova’ya geldiklerini söyledi.
Haziran 2012’de sözleşme imzalandıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak projelendirme çalışmalarına başladıklarının altını çizen Ataseven, şöyle devam etti: “İzmir’e yakışan güzellikte, konforda ve beklenen teknik kapasiteye sahip, çevreci gemiler yapmak için ortaklaşa çalışmaya başladık. Modern çizgilere sahip güzel bir gemi dizayn ettik. Ürettiğimiz model Polonya’da katamaran tekneler konusunda uzman bir laboratuvardaki testlerden başarıyla geçti. Tersanemizin altyapısını da karbon kompozit üretimine uygun hale getirmek üzere de yatırımlar başlattık. Şu ana kadar 9 milyon dolarlık yaptırım yaptık. Proje sonuna kadar bir bu kadar daha yatırım yapacağız.” Yerli üreticiler de projeye dahil edilecek İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin karbon kompozit katamaran gemilerin alımı hakkında vermiş olduğu kararın Türk denizciliği adına tarihi önem taşıdığına vurgu yapan Ataseven, “Belediyenin siparişinin Türk denizciliğinin yeni bir segmentte dünyaya hizmet verebilmesi adına en önemli ve isabetli kararlardan biridir. Projenin ana yüklenicisi olarak, yerli üreticilerin bu projeye dahil edilmesini esas görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Ve bu konuda Gemi Mühendisleri Odası Yerlileştirme Komisyonu ve Gemi Sanayicileri Derneği ile birlikte çalışıyoruz.Gemilerin dizayn ve üretim kontrolü dünyada tecrübesiyle öne çıkan klas kuruluşu Norveç Loydu DNV tarafından yapıldı. Projenin başında hazırlamış oldukları termin planına göre ilerledik. Herhangi bir gecikme yaşanmadan gemileri İzmir halkının hizmetine sunacağız” dedi.
Denizcilerden tam not aldı
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Geza Dologh: İlk gemiyi gördüğümüz için çok sevinçliyiz. 2 sene önce örneğini gördük. 13 ay önce bu gemilere karar verildi. Ve ilk bebek doğmaya hazır. İnşallah yıl sonunda doğacak. Sonra 3 ayda bir gemiler peş peşe doğacak. Çok beğendik. Bence bir problem olmayacak. Aslında Türk gemi sanayine de çok faydalı olacak yeni bir teknoloji. İzmir Belediyesi örnek olacak” dedi.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk: Türk işçi, mühendis ve tersanelerinin bir ürünü bu. Bir İzmirli olarak gerçekten gurur duydum. İçine girdik, gezdik. İzmir’e ve belediyemize çok yakışacağını düşünüyorum. Aynı zamanda çok uygun bir malzemeden üretiliyor. Hafif olmasının vermiş olduğu avantajlar çok, yakıt tüketimi de çok az. Hızlı. İç ve dış körfezde çok rahat yolculuk yapacağımızı düşünüyorum.
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer : Hayırlısı olsun diyoruz. Daha önce bu konuda rapor hazırlayıp sunmuştuk belediyeye, açıklamalarımız da olmuştu. İnşallah bundan sonra da başarıyla tamamlanır ve biter proje. İnşallah başarılı olurlar ve hepsi zamanında teslim edilir.”